svart elbil som står vid en publik laddstolpe och laddasDin körstil, temperaturen och väglaget påverkar hur långt du kommer med elbilen. Innan du väljer elbil bör du fundera över hur ditt körmönster ser ut. Kör du långa eller korta sträckor eller har du behov av dragkrok. Foto: Matej Kastelic/Shutterstock.com

Tips & råd

Är du sugen på att skaffa en elbil? Det kan vara svårt att veta vilken modell man ska titta på, men det finns vissa saker som du bör tänka på. SvD Näringsliv har listat några saker som du bör ha i åtanke innan du väljer modell.

Körmönster avgörande för bilvalet

Se över ditt körmönster. Kör du mest långa eller korta resor? Om merparten av dina resor är korta behöver elbilen inte ha ett så stort batteri. Ett större batteri har längre räckvidd, men de är å andra sidan mycket dyrare. Fast det är flera andra faktorer som spelar in i hur långt du faktiskt kommer på en laddning.

Tips! Har du tänkt finansiera bilköpet med ett lån? Då kan du läsa om hur grönt billån fungerar här.

Temperatur, väglag och hur du kör är några saker som påverkar hur långt du kan köra på en laddning. Hur och var du bor är också en faktor som också kommer påverka ditt köpbeslut. Det är betydligt lättare att köpa en elbil om du har möjlighet att ladda bilen hemma.

Vilka garantier finns det på elbilen

Elbilens garantier är väldigt viktiga att kolla upp. Framför allt bör du kontrollera tillverkarens garanti på batteriet. Det kan skifta när det gäller garantierna på batteriet. En bra tumregel är att batteriet efter åtta år eller 16 000 mil bör ha kvar minst 70 procent av sin kapacitet.

Bagageutrymme och förvaringsmöjligheter

Bagageutrymmet på elbilar är oftast lite mindre än i vanliga bilar. Tänk igenom hur mycket bagageutrymme du behöver. Vissa elbilar har utrymme för bagage både bak och fram. Dessutom har biltillverkarna blivit väldigt bra på smarta förvaringsmöjligheter i kupén.

Dragkrok

Det är inte alla elbilar som kan ha en dragkrok eller som klarar av att dra släpvagn eller husvagn även om bilen har blivit utrustad med dragkrok. På en del bilar fungerar dragkroken bara som cykelhållare. Om du använder släp eller husvagn bör du titta på en bil som har en högre dragkapacitet.

Service

Visserligen kräver elbilar inte lika mycket när det gäller service som vanliga fossildrivna bilar, eftersom de saknar växellåda och har en enklare motor. Men du bör ändå räkna med att de behöver en viss service.

Batteriet gör att elbilen blir tyngre, vilket sliter mer på däcken. Dessutom tenderar en del förare att trycka lite mer på gasen för att känna av accelerationen, vilket också sliter mer på däcken.

Körsträcka och körmiljö

Om du bor i stan och kör kortare sträckor är en elbil helt klart ett billigare alternativ när det gäller drivmedel eftersom bensin och diesel är dyrare än el. Men om du bor på landsbygden och kanske måste pendla längre sträckor till arbetet eller av andra anledningar kör långa sträckor kan diesel eller bensin ändå vara det billigaste alternativet.

Laddmöjligheter

Om man bor i lägenhet kan det vara svårt att få tillgång till en laddstation. Om du hela tiden måste ladda på publika laddpunkter som vid affärer eller restauranger kan det blir lite mer besvärligt. Men om du inte kör så långa sträckor kanske du inte behöver ladda bilen så ofta.

Om du har möjlighet att ladda hemma bör du skaffa en laddbox. Det gör det lätt och säkert att ladda bilen. Men du behöver räkna med kostnaden för installation av laddboxen.

Resa med elbilen

Att resa med en elbil kräver viss planering eftersom den behöver laddas på publika laddpunkter. En viktig sak att tänka på är att alla elbilar är inte lika bra på snabbladdning. Dessutom kan batteriets laddförmåga försämras om man snabbladdar bilen för ofta. Men allt är relativt och beror på bilens avancerade teknik.

Betalningen på publika laddpunkter kan fortfarande vara lite krånglig eftersom olika laddföretag har olika lösningar.