kollage svenska flaggan i bakgrunden ochhand som håller i en bensinpumpFacebookgruppen bensinupproret 2.0 har vuxit explosionsartat. Nu väljer ordförande Janne Berglund att avgå på grund av hälsoskäl. Foto: Aleksandar Mijatovic/Shutterstock.com

Ekonomi Privatekonomi

Rörelsen bensinupproret har exploderat i medlemsantal och är Sveriges största och snabbast växande Facebookgrupp. Men nu lämnar grundaren Jan Berglund från Borås ordförandeposten, rapporterar SVT.

Bensinupproret 2.0 startades av 69-årige Janne Berglund i Borås som fick nog av de stigande bensinpriserna. Rörelsen har exploderat i medlemsantal och är nu Sveriges största och snabbast växande Facebookgrupp.

Bensinupprorets ordförande kliver av

Janne Berglund startade Bensinupproret 2.0 för mindre än två månader sedan som en Facebookgrupp. Gruppen har när den här texten skrivs över 630 000 medlemmar, och Janne Berglund hade aldrig i sin vildaste fantasi kunnat gissa att uppslutningen skulle bli så stor. Men nu har Janne Berglund valt att kliva av som ordförande.

Anledningen till att Janne Berglund har valt att kliva av är på grund av hälsoskäl. Han har arbetat dygnet runt med Bensinupproret och brinner för den här frågan. Men eftersom hälsan vacklar behöver han sätta den först.

Tydliga krav från Bensinupproret 2.0

Bensinupproret protesterade i lördags på flera håll i landet mot de höga bensin- och dieselpriserna. Gruppen kräver en ordentligt sänkt skatt på drivmedel och att bensinen ska kosta tolv kronor per liter, vilket är cirka fem kronor billigare än vad den kostar idag.

Jimmie Åkesson, som är Sverigedemokraternas partiledare, tycker att det har blivit för dyrt att tanka bilen. Till Sveriges Radio P4 Malmöhus säger Jimmie Åkesson att de har föreslagit en sänkning av bensinskatten tidigare. Att sänka skatten och få ner bensinpriset till tolv kronor blir väldigt dyrt för landet. Det handlar om enorma summor pengar som regeringen måste ta från något annat.

Jimmie Åkesson är inte beredd att lova så pass sänkta bensinpriser, men däremot kan han lova att de ska sätta stopp för höjningar i fortsättningen och minska reduktionsplikten så att bensinen blir billigare när man tankar.

Statsminister Stefan Löfven förstår den här ilskan från folket men säger att det inte är aktuellt med någon skattesänkning på bensin- eller dieselpriset.

Bensinupproret handlar inte om att folk ska köra mer

På torsdag kommer ombud för bensinupproret att tala i riksdagen och det planeras flera aktiva aktioner.

– Människor har knutit näven i fickan men nu har man tagit upp näven, säger Berglund till SVT.

Rörelsen har kritiserats för att de fokuserar på sänkta bränslepriser när klimatmedvetandet ökar. Men det handlar inte om att folk kommer att köra mer. Enligt Janne Berglund kommer folk inte köra mer för att det blir billigare utan det handlar om överlevnad. Alla tänker på miljön.

Dessvärre finns det inte så många andra alternativ än bilen för många svenskar och enligt Janne Berglund kör man det man måste och inte mer, dock är priset alldeles för högt. Om hela Sverige ska leva så måste bränslekostnaderna sänkas.

Peder Blohm Bokenhielm tar över ordförandeposten efter Janne Berglund.