En vit Kia står och laddar på en parkeringsplats vid en laddstolpe.Dyrt att ladda bilen om du måste betala både för elen och parkeringsavgift. Foto: nrqemi/Shutterstock.com

Privatekonomi

Innan nästa år är slut ska varannan buss gå på el. Infrastrukturmässigt ska antalet laddstationer för elbilar öka. När det gäller omställningen till en fossilfri trafik slår sig Göteborg gärna för bröstet, skriver Dagens Nyheter.

Omställningen till fossilfri trafik går framåt och antalet laddstationer ökar. För Roger Cederberg  som har en laddhybridbil är kostnaden för att ladda bilen dubbelt så hög som att köra den på bensin.
Roger Cederberg bor mitt i centrala Göteborg och använder inte bilen mer än nödvändigt. För honom är det viktigt att bilen fungerar för kortare resor inom Göteborg och att han ska kunna resa till stugan i Bohuslän.

Måste betala parkeringsavgift och avgift för att ladda bilen

Innan de bestämde sig så räknade de på kostnaden och jämförde bilar. Till slut valde de en laddhybrid från Kia. De var medvetna om att det skulle bli dyrare med en laddbar bil. Men de hade inte räknat med att betala både parkeringsavgift och en avgift för att ladda bilen.
Göteborg har satsat mycket på att installera laddstationer för privatpersoner och fasa ut bilar som drivs med fossila bränslen. Tanken är att uppmuntra fler att köra fossilfritt.
Roger Cederberg känner sig allt annat än uppmuntrad när han ska ladda sin bil. Trots att Roger Cederberg betalar 680 kronor i månaden för boendeparkering måste han betala runt 20 kronor i timmen när han ställer bilen vid en laddstation i Göteborg.

Dyrare att ladda bilen än att köra på bensin

– Det tar tre timmar att ladda vår bil så det kostar ungefär 60 kronor. Lägger man till 24 kronor för elen blir det 84 kronor, eller 14 kronor per mil. Det är betydligt mer än att köra på bensin, säger han. Dessutom tvingas han hålla koll på bilen och flytta den så fort laddningen är klar.
Roger Cederberg tycker att parkeringen på laddplatsen när man laddar en bil borde vara gratis. Han tror att många ledsnar och väljer att köra på bensin.