Hyundais loggaFör att utveckla tekniken av självkörande fordon har Hyundai gått samman med Aptiv. Målet är helt färdigutvecklad teknik år 2022. Foto: mimpki/Shutterstock.com

Bilnyheter

Flera bilmärken skapar allianser för att klara utvecklingen av självkörande fordon. Nu har det koreanska bilmärket Hyundai Motor och bilkomponentföretaget Aptiv skapat en allians för att kunna producera självkörande bilar, skriver SvD Näringsliv.

Utvecklingen av självkörande bilar tar längre tid än vad branschen har räknat med. Dessutom har det visat sig vara väldigt dyrt. För att klara den dyra utvecklingen av självkörande fordon har flera bilmärken gått ihop och bildat allianser.

Hyundai skapar allians med Aptiv

En av allianserna är bilkomponentföretaget Aptiv och det koreanska bilmärket Hyundai Motor. Hyundai och Aptiv investerar tillsammans närmare 40 miljarder kronor i ett nytt bolag som ska skapa teknik för självkörande fordon. Målet är att ha en färdigutvecklad teknik för självkörande fordon till 2022 som i ett första steg budfirmor och taxibolag kan använda.
Hyundai investerade tidigare i år i startupbolaget Aurora, som har ett samarbete med flera tillverkare som arbetar med utvecklingen av självkörande bilar. Några av företagen är kinesiska Byton och Fiat Chrysler.

Volkswagen och Ford investerar i samma bolag

Både Volkswagen och Ford har köpt in sig i Argo AI som utvecklar tekniska plattformar för självkörande bilar. Volkswagen, en av världens största biltillverkare, investerade cirka 25 miljarder kronor i Arbo AI, bland annat genom att bidra med sitt egna bolag som utvecklar självkörande teknik.
Eftersom Ford sedan tidigare äger en stor del av Argo AI knyts därmed Volkswagen och Ford samman.

Samma företag i flera olika allianser

Att gå samman för att utveckla självkörande teknik verkar vara mer regel än undantag. Olika biltillverkare investerar i samma teknikbolag, vilket knyter dem samman i olika allianser. BMW och Daimler är ett exempel på samarbete. De planerar att ha system klart för självkörande bilar från 2024.
Även Cruise, som är General Motors bolag för självkörande bilar, har fått in investeringar från Honda och Softbank. Cruises mål är att lansera en taxitjänst som har självkörande bilar redan i år.
Softbank har inte bara investerat i Cruise. Taxiföretaget Uber har fått Softbank och Toyota att investera i sitt bolag. Samtidigt samarbetar Uber med Volvo Cars i framtagningen av självkörande bilar.

Waymo störst i utvecklingen av självkörande bilar

Det satsas mycket på självkörande teknik. Branschledande i dag är Googles dotterbolag Waymo som är värderat till 200 miljarder dollar. De har under lång tid arbetat med att utveckla självkörande bilar.
I Sverige är det först och främst Veoneer som satsar på självkörande teknik genom bolaget Zenuity, som utvecklar mjukvara för självkörande bilar. Zenuity ägs tillsammans av Volvo Cars och Veoneer.