Privatekonomi Tips & råd

När man ska köpa en ny bil är det många saker man bör ha i åtanke, och dessa blir ännu fler när det handlar om ett bilköp av en begagnad bil. Det är viktigt att man har ett hum om vilken bil man är ute efter, att man få en bra överblick över köpobjektet och att man har försäkrat sig om att man kan finansiera köpet. Om man inte har pengar på kontot finns möjligheten att ta ett lån för bilköpet.

Den kanske vanligaste formen av billån är billån med säkerhet, det vill säga ett lån där banken tar bilen som säkerhet. Men det finns också billån utan säkerhet. Oavsett är det även viktigt att man får ett bra intryck av den tidigare ägaren och ser till att denne har koll på alla papper gällande bilen.

I denna guide kan du läsa dig till 7 tips du bör tänka på när du ska köpa en begagnad bil. 

1. Ha koll på vilken modell du vill ha

Det finns många bilmodeller där ute. När du surfar runt på nätet på en annonssida eller kikar i annonserna i tidningen är det fördelaktigt om du specificerar dina önskemål och krav. Tänk på vilka som är dina vardagliga behov gällande transportmedel och ta mindre hänsyn till de behov du kanske har vid något enstaka tillfälle per år. Det kanske inte är läge att köpa en minibuss bara för att du en gång per år bilar ner till Spanien med 7 av dina närmaste vänner.

2. Få en god överblick

När du vet vad du är ute efter kan du lätt på olika annonssajter detaljerat filtrera dina sökningar. På så sätt få du en bra överblick på vad som ligger ute som kan vara av intresse och till vilket pris. Genom att regelbundet kika in olika annonser kommer du märka att du snabbt får en uppfattning om vilja annonser som är seriösa och trovärdiga och inte. Du får även en uppfattning om hur stort billån du kommer behöva ansöka om inför ett eventuellt bilköp.

3. Undersök och provkör bilen

När du väl besöker en säljare för att titta på en bil är det viktigt att du undersöker bilen. För en icke-erfaren bilköpare kan detta moment kännas svårt men du ska se att ju fler bilar du granskar desto bättre uppfattning kommer du få om vad som är viktigt att undersöka.

Även om allt ser bra ut när du undersöker bilen är det också bra om du provkör bilen. Be säljaren att få köra en sväng, antingen med eller utan dennes sällskap, och känn efter om ljudnivå, motor, växelfunktionen och körinställningar passar dig.

4. Skaffa information om den tidigare ägare

Om du köper från en privatperson är det högt rekommenderat att du undersöker om säljaren är den person som står registrerad på bilen. Be säljaren visa upp legitimation (här kan du även visa upp din egen för att säljaren ska känna sig säker på dig). Kolla även upp om ägaren till fullo äger bilen eller om det finns ett äganderättsförbehåll.

Kolla upp om säljaren själv tagit ett billån eller annat lån när denne köpte bilen. Det går inte att skriva över äganderätten för en bil utan att kreditgivaren godkänner detta. Slutligen bör du be ägaren om ett kvitto som visar på att säljaren betalat för bilen vid en tidigare affär.

5. Se över dokumentationerna

Bilen servicebok är en värdehandling. I den bör du kolla så att alla servicebesök är utförda vid rätt miltal. Se upp med förfalskade serviceböcker då dessa kan förekomma ibland. Om du blir osäker kan du dubbelkolla ed verkstaden där servicebesöken sägs vara gjorda.

Se också till att du får tillgång till instruktionsboken och att anvisningar gällande extrautrustning finns med.

6. Betala inte överpris

Många säljare lägger ofta ut annonser där de begär ett pris som inte är rimligt för bilköpet. Det finns alltså vanligtvis utrymme för att du ska kunna pruta och lägga ett bud som är betydligt lägre än annonspriset.

Oavsett vad det slutgiltiga priset bli måste du försäkra dig om att du innan skriver på ett avtal kan betala för bilköpet. Om du inte har pengar vid köptillfället kan du ansöka om ett billån hos lånegivare. Det är då viktigt att du ser över hur stora månatliga lånekostnader du har råd med innan du bestämmer dig för vilken lånegivare du ska vända dig till.