Volvobilar av olika modeller står parkerade utanför en Volvobutik.Brister i bilbältena i framstolarna gör att Volvo väljer att återkalla över 2,1 miljoner bilar över hela världen. I Sverige kommer 412 000 Volvoägare behöva lämna in bilen till en Volvoverkstad för att få problemet åtgärdat. Foto: mimpki/Shutterstock.com

Bilnyheter

Drygt 2,1 miljoner bilar över hela världen återkallas av Volvo Cars och i Sverige berörs 400 000 bilägare. Enligt Volvo Cars presstalesperson Stefan Elfström är det den största återkallelsen i Volvos historia, skriver Dagens Nyheter.

Volvo Cars återkallar över 2,1 miljoner Volvomodeller från hela världen som har tillverkats mellan 2006 och 2019. I Sverige berörs 400 000 Volvoägare.

Brister i bilbältena i framstolarna

Anledningen till att Volvo återkallar över 2,1 miljoner bilar är att det har kommit fram att det finns brister i bältena i framstolarna. Bältena är förankrade genom en stålvajer i bilen och kan under speciella förhållanden utsättas för slitage, enligt Stefan Elfström.

Problemet är väldigt sällsynt och för att det ska uppstå krävs det att flera faktorer samverkar. Men Volvo Cars väljer att återkalla alla bilar som har den komponenten.

Finns inga rapporter om skador på grund av stålvajern

Stefan Elfström understryker att det inte finns några rapporter om personskador eller andra olyckor som är kopplade till problemet. Volvo Cars beslut att återkalla alla bilar med den komponenten är en förebyggande åtgärd för att undvika problem i framtiden.

Volvos återkallelse gäller över hela världen och det är den största återkallelsen i Volvo Cars historia. I Sverige är det 412 000 Volvoägare som berörs av återkallelsen.

Ägare som får brev om åtgärd ombeds ta kontakt med Volvoverkstad

Eftersom det handlar om en standardkomponent som har använts under flera års tid i Volvos äldre bilar blir återkallelsen större än tidigare. De som äger den aktuella modellen av Volvo av årsmodell 2006 till 2019 kommer att kontaktas med ett brev där de ombeds att ta kontakt med en Volvoverkstad för att åtgärda problemet. Stålvajern kommer att bytas ut och ersättas med en ny komponent.

Hur stor kostnaden blir vill inte Stefan Elfström kommentera eftersom det är Volvo som står för kostnaden. För Volvo handlar det om säkerheten för deras kunder, vilket är det viktigaste.

De Volvomodeller som berörs är V60, V60CC, S60, S60CC, S60L, V70, S80, S80L, XC60 och XC70.