Frågor & svar

Hur stort billån kan jag ta?

Det beror på om det är frågan om ett lån med säkerhet eller ett blancolån för bilen. Det förstnämnda, lån med säkerhet, kan sträcka sig upp till hela 600 000 kronor och ibland ännu mer. Ett blancolån för bil brukar dock vara något lägre, vanligtvis mellan 20 000 till 350 000 kronor.

Hur lång löptid kan mitt billån ha?

Om det gäller ett billån utan säkerhet så brukar löptiden vara upp till 12 år. Med säkerhet brukar löptiden vara som mest 14 år.

Vad påverkar vilken ränta jag får på mitt billån?

Storleken på billånet och löptiden är två faktorer som påverkar räntan på billånet. Vidare brukar också räntan påverkas av din ekonomiska situation och hur du har hanterat tidigare krediter så väl som lån.

Kan jag få billån även om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det finns långivare som erbjuder dig att ta ett billån trots att du har en betalningsanmärkning. Dock är detta ofta lån utan säkerhet och restvärde.

Kan jag ansöka om billån till en begagnad bil?

Ja, du kan ansökan om billån till en begagnad bil. Man måste normalt sätt köpa bilen från en auktoriserad bilhandlare, om du vill ha ett billån med säkerhet. Om du tänker köpa en begagnad bil av en privatperson, som inte är en auktoriserad bilhandlare, måste du normalt sätt ta ett blancolån.

Kan jag ta ett billån som täcker hela bilens kostnad?

Om bilens kostnad ligger mellan 20 000 till 350 000 kronor kan du ta ett blancolån som täcker kostnaden. För högre summor, 600 000 kronor och uppåt, krävs ett billån med bilen som säkerhet. Vidare krävs det vanligtvis att du måste betala 20 % av bilens värde själv om du ska ta ett lån utan säkerhet. Det är möjligt att i sin tur ta ett blancolån på den summan du ska betala själv.

Kan jag få ett billån även om jag saknar inkomst?

Nej, din årsinkomst måste oftast vara fast och åtminstone 120 000 kronor.

Kan jag få ett billån utan säkerhet?

Ja, det finns billån utan säkerhet. Om du väljer att ta ett billån utan säkerhet kan du normalt sätt inte låna lika mycket pengar som när du tar ett lån med säkerhet. Dessutom skiljer sig även löptiden åt mellan de två låneformerna. Ett billån med säkerhet brukar normalt ha längre löptid. En annan skillnad mellan de två låneformerna är att du måste köpa bilen från en auktoriserad bilhandlare för att ta ett billån med säkerhet.

Vad är ett restvärde?

Ett restvärde används när billånet är upplagt så att du inte betalar för hela bilens värde. Istället gör långivaren en bedömning av vad bilen är värd efter en viss tidsperiod och detta återstår som ett restvärde.

Restvärdet kan sedan kvittas mot den resterande skulden så att du inte betalar för hela bilens värde. På så vis slipper du en hög månadskostnad på grund av amortering av lånet. Läs mer på vår sida om billån med restvärde.