Kan jag ta ett billån utan fast anställning?

Det finns flera långivare som erbjuder billån även om du inte har en fast anställning. Det viktiga är att du har en bra ekonomi och regelbunden inkomst. Innan du tar ett billån är det bra att jämföra villkoren hos olika långivare för att försäkra dig om att du väljer en långivare med villkor som passar dig utan fast anställning.

Det går att få ett billån utan att du har en fast anställning. Det blir allt vanligare med olika anställningsformer, som till exempel tillsvidareanställning, visstidsanställning, projektanställning, säsongsanställning och timanställning.

För långivaren är återbetalningsförmågan det viktigaste. Långivaren tittar därför på om du har en bra ekonomi, utan betalningsanmärkningar och regelbunden inkomst snarare än att du har en fast anställning.

Vad innebär fast anställning?

Fast anställning är oftast samma sak som tillsvidareanställning. Det är en anställningsform där anställningen inte har något slutdatum utan löper på tills vidare.

Har du en fast anställning måste det finnas starka skäl till att du blir uppsagd. Det är just det som är anledningen till att vissa långivare föredrar att låntagaren har en fast anställning. Risken för långivaren blir helt enkelt mindre.

Visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning och kan inte räknas som fast anställning. Det innebär att du är anställd under en viss period med ett satt startdatum och slutdatum.

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån där bilen lämnas som säkerhet för lånet. Ett billån skiljer sig från ett vanligt privatlån i och med att billånet är knutet till bilen medan privatlånet är knutet till dig som person.

Billån beviljas bara av auktoriserade bilfirmor. Du kan alltså inte ta ett billån för att köpa en bil av en privatperson. 

För att få ett billån gäller följande

 • Du måste köpa bilen hos en auktoriserad återförsäljare. 
 • Det spelar ingen roll om det är en ny bil eller en begagnad bil.
 • Du måste kunna betala en kontantinsats som är 20 procent av köpeskillingen.
 • Återbetalningstiden för ett billån ligger vanligtvis mellan 1 och 8 år.
 • Billån beviljas inte till bilar som är äldre än 12 år.
 • Den dagen du säljer bilen måste du även lösa lånet på bilen eftersom lånet är kopplat till bilen.

Öka dina chanser att få ett billån med en medsökande

En del långivare kan kräva att du har en fast anställning. I de fallen kav det vara lättare att få billån om du har en medsökande. Långivaren tittar på bådas ekonomi eftersom ni är två som står på lånet. Eftersom både du och din medsökande står på lånet är båda betalningsansvariga. En medsökande kan även göra att du får en lägre ränta. 

Billån utan att lämna bilen som säkerhet

Ett billån där du inte lämnar bilen som säkerhet är egentligen ett privatlån. Det kan vara lättare att få ett privatlån om du saknar fast anställning. Privatlånet är knutet till dig som person och har inget med bilen att göra.

Om du vill köpa en bil av en privatperson måste du ta ett privatlån. Du kommer alltså inte att kunna ta ett billån eftersom billån bara beviljas av auktoriserade bilfirmor.

När du tar ett privatlån för att köpa en bil gäller följande

 • Du bestämmer själv vad du vill använda lånet till.
 • Du kan låna till hela köpesumman och du behöver ingen kontantinsats.
 • Långivaren betalar ut pengarna direkt till dig och du får själv komma överens med säljaren.
 • Återbetalningstiden på ett privatlån är oftast längre än på ett billån.
 • Du behöver inte lösa lånet när du säljer bilen.

Privatlån utan fast anställning

Det kan vara svårt att få ett privatlån om du saknar fast anställning. En fast anställning innebär att du har en regelbunden inkomst, vilket är en trygghet för långivaren. För långivaren innebär det en större risk att låna ut pengar till dig om du inte har en fast anställning.

Men det finns långivare som kan bevilja privatlån även om du saknar fast anställning men ändå har någon form av inkomst eller tillgång till kapital.

Öka dina chanser till att få ett privatlån utan fast anställning

När du ansöker om ett privatlån gör långivaren en kreditbedömning av hela din ekonomi för att ta reda på om du har en tillräckligt bra återbetalningsförmåga. Du kan bli beviljad ett privatlån om du har en bra ekonomi utan betalningsanmärkningar, även om du inte har en fast anställning. Dina chanser att få ett privatlån beviljat ökar om du till exempel äger din bostad eller om du har en taxerad inkomst från föregående år. 

Så ökar du dina chanser att få ett lån utan fast anställning

 • Visa att du har en bra ekonomi. Dina chanser att få ett privatlån ökar om du till exempel kan visa papper på att du har någon form av arbete där du får lön, eller papper på dina besparingar.
 • Visa att du har en säker inkomst. En säker inkomst behöver inte betyda lön från fast anställning. Till säker inkomst räknas även föräldrapenning, pension, arbetslöshetsersättning och sjuklön. 
 • Ansök tillsammans med någon. Dina chanser att få ett lån utan fast anställning ökar om du har en medsökande. Om ni är två som ansöker om ett lån tittar långivaren på bådas ekonomi och er återbetalningsförmåga. En medsökande kan dessutom göra att ni får lägre ränta på lånet.

Krav för att få privatlån

Det finns vissa krav som du måste uppfylla för att få ett privatlån oavsett om du har en fast anställning eller inte. Det är inte alla långivare som kräver att du har en fast anställning. Däremot är det väldigt vanligt att långivare har ett inkomstkrav. 

De vanligaste kraven för att få ett privatlån

 • Åldersgräns 18 år
 • Fast årsinkomst 
 • Inga skulder hos Kronofogden

Tänk efter innan du ansöker om billån när du saknar fast anställning

Om du saknar fast anställning men vill ta ett billån bör du gå igenom hela din ekonomi och göra en realistisk budget ínnan du ansöker om ett billån. Tänk på att lånet måste kunna betalas tillbaka. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren tvångssälja din bil för att lösa din skuld.

En fast anställning innebär att du har en återkommande inkomst varje månad. Om du inte har en fast anställning kanske du under vissa perioder inte har någon inkomst. Men du måste fortfarande betala tillbaka billånet.

Men om du vill ta ett billån trots att du saknar fast anställning bör du jämföra långivarnas räntor och villkor innan för att försäkra dig om att du får så bra villkor som möjligt. I jämförelsetabellen kan du jämföra räntan och villkoren hos olika långivare. 

Vanliga frågor om billån utan fast anställning

Kan man få billån utan fast anställning?

Ja, du kan få ett billån även om du inte har fast anställning. Det viktiga är att du har en regelbunden inkomst och bra ekonomi. Utöver det gäller de vanliga kraven om att du måste kunna betala kontantinsatsen på 20 procent samt vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige.

Hur kan jag påverka mina chanser att få ett billån?

Du kan påverka din chanser att få ett billån genom att ha en medsökande på lånet eller en borgensman. En medsökande innebär att ni båda två delar på lånet. En borgensman innebär att borgensmannen måste betala skulden åt dig om du inte kan betala tillbaka den.

Hur mycket kan man låna om man saknar fast anställning?

Hur mycket du kan få låna styrs av hur din ekonomi och kreditvärdighet ser ut. Om du har en bra ekonomi och en hög kreditvärdighet är det lättare att få ett billån till en dyrare bil även om du saknar fast anställning.