Så kan du finansiera företagsbilen

När du ska köpa bil till företaget kan du göra det genom att ta ett billån. Du kan låna pengar för att köpa både nya och begagnade bilar av alla bilmärken.

Det är avdragsgillt att ta ett billån, så det kan faktiskt vara billigare att låna pengar än att betala bilen kontant. Du kan även välja om du vill finansiera bilköpet med finansiell eller operationell leasing.

Innan du tar ett billån till företaget bör du jämföra räntan och villkoren hos flera olika långivare för att få så bra villkor som möjligt. I tabellen här ovan kan du se vilka olika långivare som finns. Du kan även filtrera tabellen utifrån dina egna behov. 

Hur fungerar billån till företag?

Billån till företag fungerar ungefär som att köpa bil privat men själva tillvägagångssättet kan skilja lite mellan olika långivare. När du ska ta ett billån för att köpa bil till företaget får du själv förhandla med bilåterförsäljaren om bilen och leveransvillkoren.

För att få ett billån krävs det att du köper bilen från en auktoriserad bilåterförsäljare. Du tecknar billånet med långivaren och det är långivaren som köper bilen från återförsäljaren. Ditt företag betalar ränta och amortering till långivaren.

Vanligtvis ska du amortera varje månad eller kvartalsvis. Ett billån till företag har oftast en avbetalningsplan som löper mellan tre till fem år.  

Fördelar med billån med avbetalning

  • Ditt företag äger bilen och gör egna avskrivningar.
  • Du får kostnadsföra hela räntan.
  • Du kan när som helst lösa lånet i förtid.
  • Bilen fungerar som säkerhet för krediten. 

Transportbilslån har längre återbetalningstid

Det finns vissa skillnader mellan billån på personbilar och transportbilar. För billån till transportbilar är återbetalningstiden oftast längre. Då brukar återbetalningstiden ligga på 24 till 84 månader.

Vad krävs för att få ett billån till företaget?

För att få ett billån och köpa bil till företaget krävs det att du har en fungerande verksamhet och en bra ekonomi. För mindre företag kan det vara svårare att få ett billån till företaget, och då kan man ta ett vanligt företagslån i stället. Men då måste du troligtvis betala högre ränta, eftersom du oftast inte kan lämna bilen som säkerhet. 

Krav för att få ett billån till företag

  • Bilen måste köpas av en auktoriserad bilhandlare.
  • Låneavtalet måste vara underskrivet innan bilen levereras.
  • Du måste kunna betala 20 procent av bilens köpeskilling i kontantinsats.

Andra finansieringsformer

Om du inte vill ta ett billån finns det andra sätt att finansiera bilen till företaget. När du ska bestämma dig för vilken finansieringsform du ska välja bör du välja den finansieringsformen som är bäst för dig och ditt företag.

Det är många saker som påverkar den totala kostnaden när du ska köpa bil till företaget. Men den största skillnaden när det gäller kostnaden är om du ska köpa eller hyra bilen.

Finansiell leasing

Det vanligaste sättet att finansiera en bil till företaget är genom finansiell leasing. Finansiell leasing fungerar nästan som ett billån där företaget har ett avtal som löper på 24 till 48 månader. Det kan liknas vid när man köper en bil på avbetalning. Finansiell leasing kräver att du kan betala 20 procent i kontantinsats.

Med finansiell leasing är det företaget som får stå för alla kostnader för bilen. Förutom själva leasingkostnaden får företaget stå för kostnader som till exempel reparationer och servicekostnader. 

När leasingperioden är slut görs en värdering av bilen. Om värdet på bilen är högre än marknadsvärdet får du betala in mellanskillnaden. Om bilens värde är lägre än marknadsvärdet kan du välja att använda det överstående beloppet till att finansiera nästa bil. Det är upp till dig om du vill använda det överstående beloppet till en ny bil eller om du vill spara pengarna.

Exempel: Lägre restvärde än marknadspris. Du leasar en bil för 300 000 kronor. Restvärdet sätts till 100 000 kronor. När leasingavtalet har löpt ut visar det sig att bilen är värd 110 000 kronor. Den är alltså värd 10 000 kronor mer än vad man beräknade att bilen skulle vara när leasingavtalet tecknades. När du lämnar tillbaka bilen löses lånet och du har 10 000 kronor som du kan använda till att finansiera nästa bilköp.

Om restvärdet är högre än marknadspriset när leasingperioden är slut kommer du att behöva betala mellanskillnaden mellan restvärdet och marknadspriset.

Exempel: Högre restvärde än marknadspris. Du köper en bil för 300 000 kronor. Restvärdet sätts till 90 000 kronor efter en leasingperiod på tre år. När leasingperioden har löpt ut har värdet på bilen minskat mer än vad man beräknade från början. Bilens värde är bara 80 000 kronor. Det betyder att du måste betala mellanskillnaden på 10 000 kronor.

Operationell leasing

Om du väljer operationell leasing ingår allt utom drivmedel i leasinghyran. När avtalet har löpt ut lämnar du tillbaka bilen till bilhandlaren, precis som när du lämnar tillbaka en hyrbil. Operationell leasing är dyrare än finansiell leasing eftersom allt ingår i leasingavtalet. 

Jämför alltid räntan och villkoren innan du skriver under avtalet

Att ta ett billån för att köpa bil till företaget kan vara väldigt förmånligt om du kan lämna bilen som säkerhet. För mindre företag kan det vara svårt att få ett billån till företaget, men det finns flera långivare som erbjuder billån till företag oavsett storlek. Tänk på att jämföra räntan och andra kostnader hos olika långivare för att få ett så bra och förmånligt billån som möjligt.

Vanliga frågor om billån till företag

Hur bestäms räntan på ett billån till företag?

Räntan sätts individuellt i samband med att långivaren gör en kreditbedömning. 

Kan företaget överlåta billånet till en privatperson?

Nej, ett företag kan aldrig överlåta ett billån till vare sig en privatperson eller ett annat företag. 

Går det att lösa företagets leasingavtal i förtid?

Ja, oftast går det att lösa leasingavtalet tidigare än avtalat mot aktuellt restvärde och eventuellt en lösenavgift. Men det kan skilja sig åt mellan olika finansbolag. Därför bör du kontakta ditt finansbolag för att veta vad som gäller för ditt företag.