Så får du ett billån som student

Det kan vara svårt att bli beviljad ett billån som student, men det är inte helt omöjligt. De flesta långivare kräver att du har en fast inkomst för att du ska kunna betala tillbaka billånet. Därför kan det vara lättare att få lån om du har ett jobb utöver studierna. 

Innan du ansöker om ett lån för att köpa bil bör du jämföra olika långivares villkor och krav för att veta om du ens har möjlighet att få ett lån hos den långivaren. Annars riskerar du att dra på dig en kreditupplysning för mycket.

Billån genom bilhandlaren

När du ansöker om ett billån som student hos en bilhandlare kommer du troligtvis att bli nekad om du inte har något extrajobb. De allra flesta bilhandlare som erbjuder billån kräver att du har en fast inkomst. Dessutom måste du kunna betala 20 procent av köpeskillingen själv. Men det finns andra alternativ till billån, så det är inte helt omöjligt att köpa bil som student.

Ansök om ett privatlån för att köpa bil

Att ta ett privatlån är ett vanligt sätt för studenter att låna pengar. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan använda till precis vad du vill.

Långivare som beviljar privatlån till studenter tittar på hela din ekonomiska situation. De tittar bland annat på din återbetalningsförmåga och om du har några betalningsanmärkningar sedan tidigare. Dina chanser att få ett lån beviljat ökar om du till exempel har ett extrajobb eller en medsökande som har en fast anställning.

Tar du ett privatlån måste du troligtvis betala lite högre ränta än om du skulle ta ett vanligt billån. Det beror på att privatlån inte har någon säkerhet. Om du dessutom är student och inte har en fast inkomst kan räntan bli ännu högre eftersom du utgör en större risk för långivaren.

Hur mycket kan jag låna som student?

Det finns långivare som beviljar lån upp till 600 000 kronor. Men exakt hur mycket du kan få låna är helt individuellt beroende på din ekonomiska situation.

När långivaren beviljar lån till studenter tittar de på

 • Din återbetalningsförmåga. Det viktigaste för långivaren är att du kan betala tillbaka lånet under avtalad tid. En faktor som styr din återbetalningsförmåga är om du har någon extra inkomst. Dina chanser att bli beviljad ett lån ökar om du har ett extrajobb. 
 • Låna med medsökande. Att ha en medsökande med god ekonomi ökar dina chanser att bli beviljad ett lån. Långivaren tittar då på hela er gemensamma ekonomi och er återbetalningsförmåga tillsammans. Som student kan du ansöka om ett lån tillsammans med din partner eller en förälder som har ett fast arbete.

Vanliga krav för att få ett privatlån

 • Minst 18 år
 • Inga betalningsanmärkningar 
 • Fast årsinkomst eller ett stort kapital på banken

Vilken ränta kan jag få?

Vilken ränta du får beror helt och hållet på långivaren. Räntan sätts oftast individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar och din återbetalningsförmåga. Det går därför inte att säga att du som student får en viss ränta.

Men för att öka dina chanser att få en lägre ränta kan du ha en medsökande på din låneansökan. Om du har en medsökande som har en fast anställning och en bra ekonomi ökar dina chanser att få en lägre ränta.

Använd dig av en låneförmedlare

Som student har du oftast en begränsad ekonomi och därför är det viktigt att du får så bra villkor som möjligt. Räntan på ett privatlån är oftast mycket högre än på ett vanligt billån. För att hitta bästa lånet för dig som student kan du ta hjälp av en låneförmedlare.

De vanligaste grundkraven när du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare

 • Måste ha fyllt 18 år
 • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden
 • Du bör ha någon form av registrerad inkomst. 

Tänk på! Långivaren tillgodoräknar barar bidragsdelen och inte själva lånedelen. Om du är student på heltid kan du få 828 kronor i bidrag per vecka vilket gör att du kan tillgodoräkna dig 33 120 kronor per år om du studerar 100 procent under hela läsåret. Det innebär att du behöver ha en extra årsinkomst på 66 880 kronor, vilket är 5 573 kronor per månad under ett helt år.

Så ansöker du om ett lån hos en låneförmedlare

Att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. Din låneansökan går ut till fler långivare och dessutom görs det bara en kreditupplysning.

 1. Du fyller i en låneansökan på låneförmedlarens hemsida.
 2. Låneförmedlaren gör en kreditupplysning.
 3. Din låneansökan skickas till alla långivare som låneförmedlaren samarbetar med.
 4. Du får ett erbjudande.
 5. Du tackar ja och lånet betalas ut.

Andra alternativ än lån

Om du som student har svårt att få ett lån kan du börja med att spara ihop pengar för att kunna betala bilen kontant. Det kan vara svårt att spara ihop så mycket pengar som student, men med disciplin och viljestyrka är det helt klart möjligt.

Men tänk på att när du har lyckats spara ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa bilen måste du även kunna ha råd med bilförsäkring och andra avgifter som tillkommer när man har en bil.