Hur får jag ett billån med låg ränta?

Genom att jämföra olika långivare ökar dina chanser att hitta ett billån med låg ränta. Att få låg ränta förutsätter dock att du har god ekonomi eftersom det då innebär mindre risk för långivaren att bevilja dig ett billån.

Långivaren tittar på din ekonomiska situation med hjälp av en kreditupplysning. I deras bedömning tittar de bland annat på; om du jobbar, vad du har för inkomst, om du är gift och om du har några betalningsanmärkningar.

Många erbjuder billiga billån

Att ta mindre lån utan ränta är idag möjligt men då endast upp till 5 000 kr och ofta endast första gången du lånar av just den långivaren. Att ta ett billån helt utan ränta är dessvärre omöjligt eftersom det i dagsläget inte finns någon långivare på den svenska marknaden som erbjuder detta (om du inte hittar en bil för under 5 000 kr). Det du däremot kan göra är en jämförelse för att hitta den långivare som ger dig en absolut lägsta räntan.

Tips! Ju mindre risk billånet utgör för långivaren, desto lägre ränta kan du få.

Billån utan kontantinsats

Att däremot ta ett billån utan krav på kontantinsats är möjligt från vissa långivare. Vissa långivare kräver att du själv står för minst 20% av köpesumman men långivarna som erbjuder dig att ta ett billån på hela summan är minst lika många. 20% kontantinsats kan beroende på bilens pris vara en stor summa pengar och det kan vara betydligt enklare klara avbetalningen genom att dela upp summan över flera år, precis som du gör med resterande del och räntekostnaderna.

Jämför bilhandlares lånerbjudanden

Köper du din bil från en bilhandlare så är det stor chans att du redan där erbjuds ett billån. Vad som är viktigt att tänka på är att även i sådana situationer alltid jämföra med andra erbjudanden. Självklart kan billånet du erbjuds från bilhandlaren se fördelaktigt ut och påstås vara skräddarsytt för dig och din bil. Samtidigt finns det andra faktorer att ta hänsyn till än en låg ränta. Läs alltid villkoren och jämför med andra långivares räntor och villkor för att hitta det billån som ger dig lägst ränta.