Billån utan UC

Kvinnor hittade billån utan att använda UCNär du ansöker om billån så kommer långivaren att göra en kreditupplysning. Långivare kan enligt lag inte bevilja ett lån innan de har gjort detta. En kreditupplysning behöver dock inte göras hos UC, Upplysningscentralen. Din kreditvärdighet kan försämras och din ansökan om billån utan UC kan avslås om det finns registrerat att du gjort många kreditupplysningar. Men vissa långivare använder andra kreditupplysningsföretag än UC. Den enda skillnaden är att förfrågan inte kommer att registreras hos Upplysningscentralen.

Tänk på! Se till att återbetala dina skulder innan du skaffar ett nytt billån.

Det finns flera kreditupplysningsföretag

Vissa tror att UC är detsamma som kreditupplysning. Kreditupplysningen är en bedömning av din kreditvärdighet och om du anses ha möjlighet att återbetala ditt billån till långivaren. Men det finns många olika kreditupplysningsföretag och UC är endast ett av många företag. Långivare måste enligt svensk lagstiftning göra en kreditupplysning av varje låntagare men de har möjlighet att välja fritt mellan de olika företag som genomför kreditupplysningar.

UC hör till de största kreditupplysningsföretagen i Sverige och det ägs av olika storbanker. När du skickar in en låneansökan för till exempel ett billån så ber din långivare UC att göra en kreditupplysning, och det registreras hos dem. Men om du har många olika kreditupplysningar registrerade på dig hos UC så kan det få en negativ inverkan på din kreditvärdighet och i slutänden kan det leda till att du får avslag på din låneansökan.

Använd dig av andra aktörer än UC

Du kan använda dig av långivare som anlitar andra kreditupplysningsföretag om du vill undvika kreditupplysningar hos UC. Dessa upplysningar är lika tillförlitliga som de som görs av UC. Av de många kreditupplysningsföretag som används av långivare så finns bland annat dessa tre:

  • Creditsafe
  • Soliditet
  • Bisnode

Det som är fördelen med att använda sig av ett annat kreditupplysningsföretag är att det inte kommer att registreras hos UC, vilket gör att din kreditvärdighet inte kommer att påverkas negativt.

Att inte betala skulder kan få allvarliga följder

Att undvika UC är bra om du redan har gjort många förfrågningar hos UC och inte vill försämra din kreditvärdighet. Men att försöka undvika de förfrågningar som har registrerats hos UC tidigare är inte en långsiktig lösning och det kan få katastrofala följder för din privatekonomi i framtiden.

Skulder växer bara med tiden om de inte betalas då långivare lägger till ränta, förseningsavgifter och dröjsmålsavgift med tiden. Så se till att betala av dina gamla skulder innan du skaffar ett nytt billån.