Billån utan inkomst

Man utan inkomst köper bil med billånOm du inte har råd att finansiera de 20 % av bilens värde som du vid ett billån måste betala själv så kan lösningen vara ett billån utan kontantinsats. Vid billån kräver långivaren att du som låntagare själv står för en viss del av köpesumman, en s.k. kontantinsats. Långivaren, som har bilen som sin garanti för att få billånet återbetalt vill skydda sig mot att marknadsvärdet på bilen faller och att du vid en försäljning med förlust inte har möjlighet att betala tillbaka.

Idag finns det många långivare som istället för att vara rädda för värdeförändringar på bilen ser din framtida betalningsförmåga som en säkerhet att få sina pengar återbetalda och låter dig ta ett billån utan krav på kontantinsats. Detta kan benämnas som billån men är egentligen mer ett privatlån utan säkerhet. Du kan max låna 80 % av bilens värde med ett billån med bilen som säkerhet och resterande 20 % med ett privatlån utan krav på kontantinsats, alternativt låna hela beloppet med ett privatlån.

Jämför långivare utan inkomstkrav

Vanligt med 20% kontantinsats

Om en långivare har ett krav på kontantinsats så är det absolut vanligaste kravet minst 20%. Vid ett köp av en bil som kostar dig 150 000 kr betalar du alltså minst 30 000 kr på egen hand medan banken står för de resterande 120 000 kronorna. Har långivaren inget krav på kontantinsats för billån så behöver du inte betala något själv utan långivaren står för hela summan på 150 000 kr. Räntekostnaden blir då självklart högre då du tar ett större billån.

Kontantinsats en buffert mot framtida värdeminskning

Kontantinsatsen är ett krav från många långivare då den skyddar bägge parter mot betalningssvårigheter som kan uppstå då bilen sjunker i värde.

Exempel: Köper du en bil för 100 000kr och säljer samma bil för 50 000kr några år senare så har du gjort en förlust på 50 000kr. Har du då redan vid köpet betalat en kontantinsats på 20 000kr så är det större chans att du har möjlighet att betala tillbaka billånet till långivaren.

Värdeminskningen i sig är svår att komma undan, kontantinsatsen är i korthet en buffert mot denna oundvikliga värdeminskning.

Räkna med alla kostnader som bilen innebär

Att äga en bil kan innebära fler kostnader än du tänkt på. Det är bra att räkna ut vad det kommer kosta att äga en bil och ta ställning till om du har råd med detta eller inte. Andra kostnader är exempelvis:

  • Försäkring
  • Bensin
  • Fordonsskatt
  • Service
  • Besiktning

Slår du ihop dessa kostnader med räntekostnaden så får du ungefär vad det sammanlagt kommer att kosta dig att äga bilen. Betalar du inte försäkring, fordonsskatt eller inte tar bilen på besiktning så får den körförbud. Betalar du inte dina räntekostnader kan ärendet gå vidare till Kronofogden vilket kan få långsiktiga konsekvenser. Ta inte ett billån om du tror att du kan få svårt att betala tillbaka hela lånet.