Billån med restvärde

Man skriver på kontrakt för billån med restvärdeByter du bil ofta så kan det vara en bra idé att ansöka om billån med restvärde eftersom det innebär att du kan få en betydligt lägre månadskostnad. Med restvärde på billånet kommer du överens om ett amorteringsavtal med din långivare där du varje månad betalar det som är lämpligt för bilens värdeminskning. På detta vis får du möjlighet att byta din bil mot en helt ny bil var 12-60 månad. Är din gamla bil i gott skick så kan det finnas ett värdefullt restvärde som du kan använda som kontantinsats vid nästa bilköp.

Om du vill ta ett billån där restvärdet på bilen inkluderas i beräkningen rekommenderar vi att du jämför billån och därefter kontaktar den långivare du valt för att se om ni kan komma överens om ett amorteringsavtal.

Att tänka på när du ansöker om billån

Genom att även räkna med restvärdet på bilen i låneavtalet kan du få en lägre månadskostnad då du helt enkelt lovar långivaren att betala tillbaka en del av billånet (restvärdet) om ett visst antal år. Man kan väldigt förenklat säga att en del av det du vanligtvis betalar i ränta samlas ihop över åren och betalas först när du sålt bilen med pengar du får vid försäljningen som betalningsmedel.

Nedan följer ett exempel:

  1. Du vill köpa en bil för 150 000 kr.
  2. Du betalar en kontantinsats på 20%, dvs. 30 000 kr och lånar till resten, 120 000 kr.
  3. Du räknar med en återbetalningstid på 3 år och att bilen om de 3 åren är värd 90 000 kr eller 75% av den lånade summan.
  4. Restvärdet gör att du under de kommande tre åren endast betalar av 25% av bilen vilket leder till en låg månadskostnad.
  5. När du efter 3 år säljer bilen får du ut mer än du trodde, 100 000 kr. Du betalar 90 000 kr till banken och behåller 10 000 kr själv.

Efter att 3 år har gått, kan du även använda de pengar du får från försäljningen till förhandla om billånet för att behålla samma bil eller för att köpa en ny bil.

Hitta långivare och ansök om billån idag

Bilägande innebär andra kostnader än ränta

Det lätt att lägga all vikt vid räntekostnaden och hur du får den så låg som möjligt. Även om det är viktig faktor så får du inte glömma de andra kostnaderna som ett bilköp och bilägande innebär, till exempel:

  • Driftkostnader – Bensin, spolarvätska, kylarvätska och en tvätt då och då är kostnader du troligtvis inte kommer undan.
  • Försäkring – Lagen kräver att du har en trafikförsäkring på bilen beroende på bilens ålder och skick kan även halv- och helförsäkring vara aktuellt.
  • Service och besiktning – Bilen kommer även om den är helt ny behöva servas och besiktigas.
  • Däckbyten och förvaring – I Sverige kommer du inte undan vinterdäck och har du inte plats och/eller kunskap själv så kan både byte och förvaring innebära kostnader.

Har du inte möjlighet att betala dessa kostnader så rekommenderar vi dig att försöka hitta en bil som passar dina ekonomiska möjligheter bättre, alternativt avvakta till dess att din ekonomi är bättre. Att riskera att inte kunna betala tillbaka billånet kan leda till dyra avgifter, dröjsmålsräntor, i värsta fall betalningsanmärkningar och slutligen Kronofogden.