Billån med bilen som säkerhet

Ungt par använder bilen som säkerhetAtt ta ett billån är ett sätt att finansiera ett bilköp, oavsett om du vill köpa en ny eller gammal bil. Om du tar ett billån med bilen som säkerhet får du oftast lägre ränta jämfört med ett vanligt lån eftersom lånet innebär mindre risk för långivaren. Om du inte kan betala för ditt billån måste din bil säljas så att billånet kan återbetalas. Detta sker så klart inte efter en försenad betalning utan du får alltid en påminnelse innan långivaren använder säkerheten för att kräva återbetalning. Du kan ta billån med upp till 80 % av bilens värde som säkerhet. De övriga 20 % måste du finansiera med egna pengar. Kan du inte finansiera kontantinsatsen kan du istället ta ett billån utan kontantinsats.

Jämför billån från flera långivare

Var medveten om dina kostnader

Att äga en egen bil är en nödvändighet för vissa och något många strävar efter. Att finansiera ett köp av en bil med ett billån är en bra idé eftersom själva lånet kostar mindre än ett privatlån utan säkerhet skulle göra. Innan du ansöker om ett billån kan det dock vara bra att göra en kostnadskalkyl för att se om du kommer ha råd med de kostnader som uppkommer vid ägande av en bil. Utöver de 20 % av bilens värde som ska finansieras tillkommer kostnader som bensin, service och reparationer, försäkring med mera. Dessutom är värdeminskningen på bilen en indirekt kostnad eftersom den minskar i värde med åren.

Tips! Om du åker egen bil till jobbet och uppfyller Skatteverkets krav har du rätt till skatteavdrag. Använder du din egna bil i tjänsten kan du få skattefri ersättning.

3 saker att tänka på med billån

  • Lånebelopp: Du får enbart låna 80 % av bilens värde, vilket innebär att du måste finansiera de övriga 20 % själv. Detta är för att bilen minskar i värde med tiden och långivaren inte vill riskera att bilens värde blir lägre än den summa du har kvar att betala av ditt billån.
  • Lånetid: Ett billån med bilen som säkerhet kan läggas upp på 1 till 8 år, dock får bilen inte vara äldre än 12 år innan din avbetalning på billånet är klar.
  • Lånekrav: Den bil du planerar att köpa, och använda som säkerhet, måste oftast vara såld av en auktoriserad bilhandlare. Det spelar dock ingen roll om du köper en ny, gammal eller begagnad bil. Vill du ta ett billån och använda bilen som säkerhet när du ska köpa en bil av en privatperson kan du behöva kontakta din långivare för att se om det är möjligt. I annat fall kan du finansiera ditt bilköp med ett privatlån utan säkerhet.

Glöm inte att du lägre andel av bilen du belånar desto lägre blir din ränta. Har du möjlighet att finansiera mer än 20 % av bilens värde själv är det ett bra alternativ för att få lägre räntekostnader.